Onze kippen

Het liefst laten we onze 160 kippen met 5 hanen zelf kiezen wanneer ze in de uitloop willen lopen, want we zijn er van overtuigd dat ze graag buiten zijn. Als we het luik voor ze open doen, dan vliegen ze haast om je oren om zo snel mogelijk buiten te komen.Overdag komen ze weer binnen om te eten en te drinken. Als het donker wordt dan zoeken ze vanzelf binnen de zitstokken weer op om te slapen.

Iedere dag rond het middaguur en omstreeks zes uur 's middags strooien we gemengd graan waar de kippen dol op zijn. Zodra ze de emmer met graan al zien, rennen ze half vliegend naar me toe om maar geen korreltje te missen. Door graankorrels op te pikken zijn de kippen bezig waardoor ze minder makkelijk ruzie maken. En als ze dan toch onenigheid hebben komt er een haan tussenbeide en meestal is het dan over. Tegen de avond strooien we wat ruwvoer, in de zomer bijvoorbeeld sla of andijvie, in de wintertijd aardperen afgewisseld met luzerne. De hele dag kunnen ze uit de voerton legmeel oppikken.

Onze uitloop is beplant met veel struiken en bomen. In een open ruimte voelen kippen zich niet thuis omdat het van nature bosdieren zijn. Onder de struiken vinden ze beschutting tegen roofvogels en tegen warmte en in wat zand nemen ze een zandbad. Ze schuieren net zolang tot ze helemaal onder het zand zitten. Liggen behaaglijk in een kuiltje, bijna helemaal ingegraven en liggen dan met hun lijf en kopje te draaien en wat te schuren. En als dat lang genoeg geduurd heeft schudden ze zich schoon.

Omdat onze kippen hun hele snavel nog hebben kunnen ze lekker scharrelen en vinden ze af en toe wat van hun gading. Dit doen ze bijvoorbeeld door met hun pootjes op de grond te krabben en dan snel wat naar achteren te lopen waardoor ze kunnen oppikken wat naar boven gekomen is. De hanen zoeken voor de kippen een plaats waar voedsel is en ze waarschuwen de kippen als er gevaar dreigt. Dat gaat met veel lawaai gepaard, waarbij de kippen het waarschuwingsgeluid overnemen. Waardoor je als boer dan geattendeerd wordt dat er wat aan de hand is.

Binnen in de stal leggen de kippen hun eieren in legnesten met stro. Ze maken dan een kuiltje en als het ei gelegd is zie je soms dat ze met wat strootjes hun ei toedekken. Voor het welzijn van een kip is een nest erg belangrijk! En als ze klaar zijn komen ze luid kakelend uit het nestvakje tevoorschijn.